Miért az Ősz és a Tél a legalkalmasabb a lézeres kezelésekre?

Az őszi-téli időszakban nem kell külön foglalkoznunk a napsugárzás kivédésével, hiszen ilyenkor minden testrészünket ruhával fedjük. Így ez a legalkalmasabb, hogy egy kezeléssorazatot indítsunk, így a tavszi-nyári szezonban már élvezuhetjük az állandó simaság csodálatos érzését. 

A lézeres szőrtelenítés folyamatának megértéséhez először is szükség van arra, hogy megismerd a szőrzet növekedésének fiziológiáját.

A szőrszálak növekedési ciklusa három szakaszra bontható:

  • Anagén (növekedési) fázis: ebben a szakaszban a szőrszál szorosan kapcsolódik a szőrtüszőhöz.
  • Katagén (átmeneti) fázis: megszűnik a kapcsolat a szőrtermelő sejttel, a szőrszál elkezd haladni a szőrtüsző nyílása felé.
  • Telogén (nyugvó) fázis: a szőrszál a szőrtüsző nyílásán keresztül kihullik.

Hogyan működik a lézeres szőrtelenítés?

A lézeres szőrtelenítő eljárás csak az anagén fázisban lévő szőrszálakra van hatással. A lézerfényt a szőrszál a hozzá szorosan kapcsolódó szőrtüszőhöz vezeti, ami a keletkezett hőenergia segítségével elpusztítja. Az ilyen módon elpusztított szőrtüsző soha többé nem  lesz már képes újabb szőrszálat növeszteni. 

Mivel a test különböző részein lévő szőrszálak növekedési ciklusa eltérő lehet, illetve a test felületén több millió szőrtüsző található, ezért lehetetlen hogy egy kezelés hatására a kezelt területen lévő összes szőrtüsző elpusztuljon.

Több alkalomra van szükség a test régióinak eltérő időközönként, hogy a kezelési területen aktív szőrtüszők mind abbahagyják működésüket.

A végleges szőrtelenítés során alkalmazott lézerfény tulajdonságának jellemzően, minél sötétebb és pigmentáltabb felületen nyelődik el a legjobban. Ebből adódóan a legszebb végeredményt világos bőrön lévő sötét szőrszálakon lehet várni, ugyanis a szőr pigmentáltságából adódóan fogja elnyelni a lézerfény nagy százalékát. Szerencsére a professzionális gépeknél optimalizálható a kibocsátott fény intenzitása, így egyénileg szabályozható, akár kezelésenkén állítható a lézeres szőrtelenítés során. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kezeléssorozat háromnegyedénél már a szőrszálak közel 80%-a nem jelenik meg újra, a maradék 20%-át hivatott eltüntetni a fennmaradó 1-2 kezelés. Lézeres kezelés előtt az  ideális eredmény eléréséhez pár milliméteres szőrszálak a legalkalmasabbak, mint amilyenek pár nappal borotválkozást követően lenni szoktak. Két beavatkozás között is érdemes a borotvát használni, hogy a rákövetkezendő alkalommal is minél több szőrszál legyen célozható állapotban. A növekedési fázisban kezelt szálak a lézerimpulzust követően nény napon belül maguktól kihullanak. Fontos, hogy napfénymentes időszakot válasszunk a kezelésre, mint az ősz-téli időszak, vagy legalábbis az érintett bőrfelületet megfelelően takarjuk a napsugárzástól. Ez azt is jelenti, hogy nem csak ne napozzunk, de a szoláriumot is kerülni kell lézeres szőrtelenítés előtt, és utána is néhány napig.

A lézerrel kezelt felületek napfénnyel való érintkezése, nemkívánt pigmentációt okozhat, amely esztétikailag ronthatja testfelületünk állapotát. Napfénymentes időszakban ez a veszély nem fenyeget, csak a szoláriumozást kell felfüggeszteni a kezelés idejére.

A test mely pontjain végeztethető lézeres szőrtelenítés?

A fejlett technológiának és biztonságos alkalmazási módjának köszönhetően a lézeres szőrtelenítés a test bármely pontján gond nélkül alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy a teljes arc vonalán (lehet  az bajusz, vagy csak pár kósza szőrszál) épp olyan hatékony kezelést kaphatunk, mint a bikinivonalnál. Elsősorban az érzékeny területeken népszerű a lézeres szőrtelenítés, mert ahol nagy fájdalmat okozna – mint a hónalj vagy az intim gyanta – azt könnyedén véglegesen simává varázsolhatjuk aránylag fájdalommentesen is. A sűrű szőrzet nagy kihívást jelenthet, és kevesen rendelkeznek akkora fájdalomtűrő képességgel, hogy havonta kitépdessék az újra növekvő szőrzetett. Ezen felül az arc végleges szőrtelenítés szokott általános kérés lenni, hiszen nők esetében a puha arcbőrön megjelenő durva szőrszálak jelentős önbizalomhiányt generálnak. Amennyiben végleges szőrtelenítés kezelésbe fektetünk, a megjelenésünkön és közérzetünkön is nagyon sokat javíthatunk.

Miért lehetetlen egy alkalommal kezelni az összes szőrszálat?

Erre a válasz a szőr növekedési fázisai, nem minden szőrtüsző aktív egyszerre, ugyanis előfordul, hogy egyesek csak akkor kezdenek el szőrt termelni, ha valamilyen erős behatás éri őket. Az lézeresen kezelt, elpusztított szőrtüszők már nem lesznek erre képesek, viszont a nyugvó fázisban lévők még igen. Hormonális változások esetén is gyakran megfigyelhető, hogy az addig gyengének látszó szőrzet, például a karokon hirtelen megerősödik, vagy szokatlan helyen, arcon, állon kezd el növekedni nemkívánatos szőrszál, ami nagyonis zavaró lehet. Egy nő életében sok ilyen változás bekövetkezik úgy, mint a serdülőkor, terhesség időszaka vagy akár a klimax, ami nem jelenti azt, hogy egy kis segítséggel ne érezhetnénk jól magunkat a bőrünkben. A lézeres szőrtelenítés által egy életre megszabadulhatunk ezektől a nem kívánt szőrszálaktól, mellékhatások nélkül. Személyes konzultáció alkalmával megtörténik az egyéni jellegek felmérése, mint a bőr állapota és a szőr erőssége, mennyisége, amelyből nagyjából meg lehet határozni, hogy 6 vagy akár 10 kezelésre lesz szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s