Mit tehetünk ha a piercing gyógyulása során probléma lépne fel?

Az utókezelő oldatot javasoljuk első körben a szúrás után. Pirossàg, érzékenység a frissen szúrt fülön teljesen normális. A teljes gyógyulási idő 2-6 hónap, de ez egyénenként eltérő lehet. Bármelyik okból is adódik a gyulladás, a megoldás mindig az, hogy kezelni kell a lyukat úgy, hogy a piercing benne van a fülben, mert ennek hiányában a gyulladás elmúltával a füllyuk összenő. Sokan megijednek a problémától és az első gondolattól vezérelve gyorsan kiveszik az ékszert majd napok múlva tapasztalják, hogy már nem átjárható a füllyuk. 

Ha váladék nem gennyes, nem gyulladásos eredetű octaniseptet használjunk. Ha mégis az első feladatunk, hogy kezeljük a gyulladást. Erre alkalmas, ismert, nem vényköteles készítmények a teljesség igénye nélkül a következők: Bactroban kenőcs orrpiercing esetén, Betadine kenőcs fül esetén.

A füllyuk környékét kenjünk minden nap a készítménnyel elől is és hátul is mindaddig, amíg a gyulladás le nem húzódik, eközben a lehetőségekhez mérten tisztán is kell tartani a füllyuk környékét. Mossuk le a felgyülemlett váladékot, krém maradékot applikàtor segítségével. Ehhez nyugodtan lehet segítséget is kérni családtagtól. Ahogy húzódik le a gyulladás múlik az ödéma és a bőrpír is.

Ha kis piros csomó alakulna ki pluszban, esetleg helytelen utókezelés miatt kiakulhat vadhús. Staphylococcus, pseudomonas baktérium telepedhet meg és okozhat súlyosabb elváltozást. Ilyen esetben már nem segítenek a vény nélkül kapható készítmények, forduljunk orvoshoz! Pimafucort kenőcs napi 3-4*, melyet házi orvos tud felírni. Legyengült immunrendszernél felléphet erősebb gyulladás, és ha nem segít az antibiotikumos kenőcs érdemes házi orvossal belsőleg szedhető antibiotikumot kiíratni pluszban.

 Mit ne használjunk?

Alkohol:

Sajnos még ma is sokan alkoholt használnak sebkezelésre, ez egy rendkívül elavult és káros módszer. Az alkohol hamarabb elpárolog, minthogy fertőtlenítené a sebet, csíp, irritálja a bőrt, roncsolja a szöveteket és szárít.

Aloe Vera és hasonló gélek:

A gélek a sebbe jutva meggyűlnek, kis pukli keletkezik a piercing körül, aminek rendkívül fájdalmas tud lenni a tisztítása. Ne okozz magadnak feleslegesen problémát, ne kenj rá semmilyen gélt, nem fog segíteni.

Kamillás borogatás:

Az áztatás miatt felázik a bőr és a kórokozók könnyen a sebágyba és a felázott sebkörnyékbe kerülnek. Ez a folyamat a seb nem kívánt megnagyobbodásához és fertőzésekhez vezethet, ami lassítja a gyógyulást és további szövődményeket is okozhat. Soha ne áztass semmilyen sebet! Kamillás (forralt) vízzel való tisztítás viszont megengedett.

Teafaolaj:

Széleskörű felhasználásra jó lehet a teafaolaj, de egy gyógyuló piercingre biztos, hogy nem. Az olaj a sebbe jutva meggyűlik, kis pukli keletkezik a piercing körül, aminek rendkívül fájdalmas tud lenni a tisztítása. A teafaolaj rendkívül szárítja és irritálja a sebet.

Összeállította:

dr. Kovács Dávid fül-orr-gégegyógyász és Tóth–Varga Sarolta szakmai oktató