Lézeres szőrtelenítés 

A lézeres szőrtelenítés olyan orvos-esztétikai eljárás, amely koncentrált fénysugarat (lézert) használ a nem kívánt szőrszálak eltávolítására.

A lézeres szőrtelenítés során a lézer fényt bocsát ki, amelyet a szőrszál pigmentje (melanin) nyel el. A fényenergia hővé alakul, ami károsítja a bőrön belüli cső alakú zsákokat (szőrtüszőket), amelyek szőrszálakat termelnek. Ez a károsodás növekedési fázistól függően, gátolja vagy késlelteti a jövőbeni szőrnövekedést.

A lézeres szőrtelenítés hatékonyan szünteti meg a szőrnövekedést hosszú ideig, általában több kezelés az, ami eredményezi a végleges szőrtelenítést és szükség lehet fenntartó kezelésekre is, általában évente 1 alkalommal. A lézeres szőrtelenítés a leghatékonyabb a világos bőrű és sötét szőrűek számára, de minden bőrtípuson sikeresen alkalmazható.

Milyen területen alkalmazható?

A lézeres szőrtelenítést a nem kívánt szőrszálak csökkentésére használják. A gyakori kezelési helyek a lábak, a hónalj, a felső ajak, az áll és a bikinivonal. A nem kívánt szőrszálak kezelése azonban szinte minden területen lehetséges, kivéve a szemhéjat és a környező területet. A tetoválásos bőrt sem szabad kezelni.

A hajszín és a bőrtípus befolyásolja a lézeres szőrtelenítés sikerét. Az alapelv az, hogy a szőrszál pigmentje igen, de a bőr pigmentje ne nyelje el a fényt. A lézer csak a szőrtüszőt károsíthatja, elkerülve a bőr károsodását. Ezért a haj és a bőr színe – sötét haj és világos bőr – közötti kontraszt a legjobb eredményt eredményezi.

A bőrkárosodás kockázata nagyobb, ha kicsi a kontraszt a haj és a bőr színe között, de a lézeres technológia fejlődése lehetővé tette a lézeres szőrtelenítést a sötétebb bőrűek számára. A veszprémi Exkluzív Kozmetika  modern gépparkja már megfelel ezen követelményeknek. A lézeres szőrtelenítés hatékony a fényt rosszul elnyelő szőrszíneknél: szürke, vörös, szőke. A világos színű szőrzet lézeres kezelési lehetőségeit sem kell elvetni, csupán a kezelések száma növelendő néhány alkalommal. Ősz szőrzeten azonban az eljárás sajnos nem fejti ki hatását.

Kockázatok

A mellékhatások kockázata a bőrtípustól, a szőrszíntől, a kezelési tervtől, valamint a kezelés előtti és utáni ápolástól függően változik. A lézeres szőrtelenítés leggyakoribb mellékhatásai a következők:

Bőr irritáció. A lézeres szőrtelenítés után átmeneti kellemetlenség, bőrpír és duzzanat lehetséges. Minden jel és tünet általában néhány órán belül eltűnik.

Pigment változások. A lézeres szőrtelenítés sötétítheti vagy világosíthatja az érintett bőrt. Ezek a változások átmenetiek vagy véglegesek lehetnek. A bőr világosítása elsősorban azokat érinti, akik nem kerülik a napozást a kezelés előtt vagy után, tehát a konzultáción megbeszélteket érdemes mindenkinek betartania.

Ritkán a lézeres szőrtelenítés hólyagosodást, kérgesedést, hegesedést vagy más bőrszerkezeti változást okozhat. Egyéb ritka mellékhatások közé tartozik a kezelt haj őszülése vagy túlzott szőrnövekedés a kezelt területek körül, különösen a sötétebb bőrön.

A lézeres szőrtelenítés nem javasolt a szemhéjon, a szemöldökön vagy a környező területeken, a súlyos szemsérülés lehetősége miatt.

Hogyan készülj a kezelésre?

Ha érdekel a lézeres szőrtelenítés, Átbeszéljük az egészségügyi előzményeket, beleértve a gyógyszerhasználatot, a bőrbetegségek vagy hegesedés előfordulását, valamint a korábbi szőrtelenítési eljárásokat.

átbeszéljük a kockázatokat, előnyöket és elvárásokat, beleértve azt is, hogy a lézeres szőrtelenítés mire  képes és mire nem.

A napozást, szoláriumozást a kezelések előtt és után kerülni kell. Amikor kimész, vigyél fel széles spektrumú, SPF30 fényvédőt. Kerülni kell az önbarnító krémek használatát, amelyek sötétítik a bőrt.

Kerüld továbbá az egyéb szőrtelenítési módszereket. A csipeszelés, gyantázás és elektrolízis megzavarhatja a szőrtüszőt, ezért legalább négy héttel a kezelés előtt fel kell függeszteni az egyéb szőrtelenítési módokat.

A vérhígító gyógyszerek kerülése. Átbeszéljük az eljárás előtt, hogy milyen gyógyszereket, például aszpirint vagy gyulladáscsökkentő szereket kerülj el az eljárás előtt.

Borotváld a kezelési területet. A lézeres kezelést megelőző napon javasolt a vágás és a borotválkozás. Eltávolítja a bőr feletti szőrszálakat, amelyek felületi bőrkárosodást okozhatnak az égett szőrszálak miatt, de a szőrszálat érintetlenül hagyja a felszín alatt.

Mire számíthatsz?

A lézeres szőrtelenítés általában hat-nyolc kezelést igényel. A kezelések közötti intervallum a helytől függően változhat. Azokon a területeken, ahol gyorsan nő a szőr, mint például a felső ajak, a kezelés 4  hetente megismételhető. A lassú szőrnövekedésű területeken, például a háton, a kezelés 12 hetente történhet.

Minden kezelésnél speciális védőszemüveget kell viselni, hogy megvédjük a szemeket a lézersugártól. 

Az eljárás során

Egy lézer-kezelőfej pásztáz a bőrödön. A lézer típusától függően a műszer hegyén lévő hűtőeszköz vagy egy hideg zselé használható a bőr védelmére és a mellékhatások kockázatának csökkentésére.

Amikor aktiv a lézer, a lézersugár áthalad a bőrön a szőrtüszőkig. A lézersugár intenzív hője károsítja a szőrtüszőket, ami gátolja a szőr növekedését. Kellemetlen érzés érezhetsz, például meleg tűszúrást, és valószínűleg hideget fogsz érezni a hűtőeszköz vagy a gél miatt.

Egy kis terület, például a felső ajak kezelése csak néhány másodpercig tarthat. Egy nagyobb terület, például a hát kezelése akár 45 percet is igénybe vehet.

Az eljárás után

Vörösséget észlelhetsz a lézeres szőrtelenítés utáni első néhány órában.

A kellemetlen érzések csökkentése érdekében nyugtató, hűsítő terméket alkalmazok a kezelt területre. 

A lézeres szőrtelenítés után és a tervezett kezelések között kerüld a napfényt, és ne használj szoláriumot. Használj viszont széles spektrumú SPF30 fényvédőt naponta.

Eredmények

A szőrszálak nem hullanak ki azonnal, hanem napok vagy hetek alatt hullik ki. Ez folyamatos szőrnövekedésnek tűnhet. Az ismételt kezelések általában azért szükségesek, mert a hajnövekedés és -hullás természetes módja az, hogy ciklusban történik, és a lézeres kezelés az új növekedési stádiumban lévő szőrtüszőknél működik a legjobban.

Az eredmények jelentősen eltérnek, erről mindenkivel a szőrtípusa, egészségügyi háttere átbeszélése után tudunk pontosabb képet kialakítani. 

Szükség lehet fenntartó lézeres kezelésekre a hosszú távú szőrtelenítés érdekében, ezekre álltalában évente egy alkalommal kerül sor, néhány szálat kell ilyenkor már csak kezelni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s