Szőr az arcon – egy női trauma amiről kevés szó esik

Ekkor:

A fokozott szőrnövekedés épp úgy férfiak, mint nők esetében előfordulhat. Ez a látványos jelenség azonban leginkább a nőket érinti érzékenyen. A szőrszálak megnövekedése, megvastagodása, színük mélyebbé válása, sötétedése mind a szőrszálak nagyobb mennyiségének látszatát keltik.

Az érzelmi oldal

A női nem esetében, legyen szó tinédzserkorban az elváltozásról, vagy felnőtt nőként tapasztaljuk ezt az állapotot, igen nehéz megbirkózni a problémával. Nőknél ugyanis nem csak egy egyszerű kozmetikai probléma, amit kezelni lehet és kell is, hanem komoly lelki megpróbáltatás minden egyes eset. Gyakran mély érzelmi zavarokat is kiválthat, amit komolyan kell venni. 

Éppen ezért hálás vagyok azoknak a hölgyeknek a bizalmáért, akik hozzám fordulnak az arc szőrtelenítésére keresve a választ. Ritkán beszélünk ezekről a kellemetlen a mindennapokat is megkeserítő nehézségekről, így sokszor még a közvetlen környezetünk sem tud róla mi nyomaszt valójában. Ilyenkor, zárkózottá válunk, az önbizalomszint rohamosan csökken, rá nyomhatja a bélyegét a nőiességünkre, a szabadidős tevékenységeinkre, a sminkelés inkább csak nyűg és eszköz a palástoláshoz, mintsem nőiességünk kiemelése. Sokszor még a párkapcsolat is egy kicsit megszenvedi (persze ez a probléma csak a mi fejünkből indul ki a férfiak imádnak minket). Tinédzser lányok fokozott szőrösödése esetén, a problémát mindenképpen kezelni kell, mert számukra talán még komolyabb lelki megpróbáltatás, mint egy felnőtt nő esetében, hiszen nem szeretnénk, hogy már fiatalon elveszítse az önértékelését, a közösségekben így nagyobb támadásnak legyen kitéve, illetve sok fiatal lányban felmerül a nemi identitásának megkérdőjelezése.

Genetikai adottságok

Vannak kutatások mi szerint a nők több mint 15%-át is érintheti az arc fokozott szőrösödése, így mondhatjuk, hogy közel sem vagyunk egyedül ebben a küzdelemben.

A legtöbb esetben az intenzívebb szőrösödésnek nincsen kórós kiváltó oka, az állapot genetikailag örökölt is lehet, vagyis nagy valószínűséggel a családtagoknál is jelen van. Jellemző ez a mediterrán népek felmenőivel büszkélkedőknél.

A testszőrzet minőségi jellemzőit, mint például a színe, vastagsága, mennyisége leginkább a szervezet androgénszintje befolyásolja. A férfi nemi hormonok, nevükkel ellentétben mindkét nemnél jelen vannak a szervezetben, csak nem egyforma mennyiségben és eltérő arányban. Férfiak esetén több, nőknél kevesebb található belőlük.

Az eltolódó hormonegyensúly, mint kiváltó ok

A férfi nemi hormonok egyik legbefolyásolóbb résztvevője ebből a szempontból, a tesztoszteron, amely dihidrotesztoszteronná alakul. Ez fogja közvetlenül stimulálni a szőrtüszőket, azokat intenzívebb működésre késztetve. Ennek eredménye a fokozott szőrnövekedés.

A hormonzavaroknak különböző okai lehetnek

Az intenzív szőrnövekedés önmagában nem tekinthető betegségnek, sokkal inkább egy tünet, figyelmeztet bennünket arra, hogy valami a testünkben nincs egyensúlyban.  Nőknél gyakori problémaként áll a háttérben a policisztás ovárium szindróma (PCOS, Stein-Leventhal-szindróma), amely a petefészkek felépítésében eltéréseket, működésében zavarokat okoz. A hormonzavarok jelen lehetnek már születéskor, lehet ez egy örökletes probléma. Gyakran a veseműködés zavarai is válthatnak ki fokozott szőrnövekedést, vagy pajzsmirigyzavarok is állhatnak a háttérben.

Meg lehet figyelni dohányzó hölgyeknél, hogy a régóta fennálló dohányzás erősítheti az ajkak körüli lanugó szálakat. Köszönhetően a dohányáruban található rengeteg kemikáliának.  Ezen kívül bizonyos gyógyszercsoportok néhány fajtája is okozhat fokozott szőrösödést. Minden eset egyedi és a háttérben álló okok felderítése alapos fizikális, laboratóriumi kivizsgálást igényel.

 Abban az esetben, ha családi hajlam áll a háttérben es valószínűleg nem valamilyen kórállapot következménye a szőr többlet, a modern szőrtelenítő eljárások alkalmazásától várható eredmény. Ezt minden esetben egy személyes konzultáció dönti el, és alapos állapotfelmérés. Nem minden esetben vállalható be ugyanis például a lézeres szőrtelenítés, ugyanakkor ahol nincsen kizáró ok, ott az egyik leggyorsabb és leghatásosabb kezelése a lézeres szőrtelenítés. Azoknak a vendégeknek, akik belevágnak a kezelés sorozatba, gyorsan növekszik az önbecsülésük, mivel a szőr így tartósabban eltávolítható.

Mit tegyünk, ha fokozott szőrnövekedést tapasztalunk?

A pontos okok, meghatározásához a már említett orvosi vizsgálat a leg célravezetőbb. Komplex kivizsgálásra van szükségünk, laborvizsgálattal meghatározható nemi hormonjainak mennyisége. Ezek mellett többek között szükséges a kortizol, vércukor, inzulin, TSH vizsgálata vérvizsgálat útján. Érdemes nőgyógyászati vizsgálaton is részt venni. Ha kiderül mi okozhatja az állapotot, úgy endokrinológus szakember segíthet a kezelésben.

Külső megoldások!

Sokféle kozmetikai módszer létezik, hogy megszabaduljunk a nem kívánt szőrzettől. Az egészen egyszerű módszerektől, az orvosi lézerig széles a paletta.

A legtöbb esetben azok a hölgyek, akik felkeresnek, a végleges megoldást keresik. Szinte kivétel nélkül napi szinten csipeszelik az áll területét. A szőrzet növekedési ritmusa az arcon kétszer olyan gyors, mint például lábon, és a szőrtüszők száma is eleve többszöröse egyéb testrészeink szőrmennyiségének. Így ez egy végtelen minden napos küzdelem, napi elfoglaltság, rengeteg idő, energia, és minden nap szembe kell nézni az apró szőrszálakkal.

A gyantázás a második legnépszerűbb módszer a szőrzet eltávolítására. Itt már nyerünk néhány sima, szőrmentes napot, de itt számolni kell azzal, hogy csak akkor eltávolítható újra hagyjuk is megnőni olyan hosszúságúra, ami a gyantázáshoz elengedhetetlen. Az eljárás pedig sajnos fájdalommal is jár. Arcon a gyantázást a szőrnövekedési ritmushoz igazodva, átlagosan két hetente ismételni kell.

Léteznek szőrtelenítő krémek, amik sajnos szintén csak néhány nap simaságot adhatnak, itt nem kell számolni fájdalommal, viszont figyelni kell rá, nehogy bőrünk érzékenyen reagáljon ezekre a szerekre. Két-három naponta ismételni kell a szőrtelenítést.

Mi nők gyakran használunk borotvát, hogy szőrtelenítsünk. Többnyire a lábunkon, hónaljon, intim területeken. Na de arcon! Ez egy annyira férfias területnek számít a borotválkozás szempontjából, hogy sokunknak lelkileg nehéz elfogadni, amikor a konzultáció során a kérés az, hogy az Elysion-Pro lézeres kezelések előtt és között a borotva legyen a szőrtelenítési eszköz. 

Ezt a képet most azok figyelmébe ajánlom akiknek érzelmileg gondot okoz az arc borotválása. A képeken látható vendégem, a kezelések előtt soha nem borotválta a területet, a zavaró szálakat a kezelés előtt távolítottam el. Az első és a második kezelés között sem tette, hiszen a szálak már sokkal puhábban és halványabban nőttek vissza.  Természetesen 2 kezelés nem elég ahhoz, hogy véglegesen eltűnjenek a szálak (arcon átlagosan 8-10 alkalom) de a borotvára a kezelések előre haladtával egyre kevésbé van szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s