Nyári smink tanácsok

Nyáron a sminkkészletünket is érdemes az öltözékünkhöz hasonlóan könnyíteni. Ilyenkor ugyanis fontos, hogy ne készítsünk magunknak erős sminket, hiszen a melegben a festékréteg túlságosan nehéznek érződhet és el is kenődhet.

Az UV-sugarak károsító hatása azonban nem csak a strandon veszélyezteti bőrünk egészségét, hanem a városban is. A gyakori napégés az egyik legfőbb oka a korai ráncosodásnak, a bőr rugalmasságvesztésének, és a pigmentfoltok korai megjelenésének. A legfontosabb tényező ezeknél a problémáknál az életünk során “összegyűjtött” UV mennyiség, ami nap mint nap éri bőrünket életünk során.

Egy tanulmány szerint a napégések 80%-a nem napfürdőzés közben esik meg velünk, hanem egyéb szabadtéren végzett hétköznapi tevékenységek során.

Egy alábecsült, de jól kihasználható lehetőség mindennapi életünk során a megfelelő púder és alapozó kiválasztása lehet. A sminktermékek egyes összetevői, a talkum, a titán-dioxid és a cink-oxid, fizikai szűrőként működnek bőrünk felszínén. Ezek a részecskék visszaverik a fényt, így védenek a nap károsító sugaraitól. Ez a védő hatás persze korlátozott, akkora védőréteget pedig nem igazán tudunk sminkkel esztétikusan elérni, hogy az a gyakorlatban is valódi védelmet jelentsen.

Nyáron ezért különösen fontos lehet odafigyelnünk, hogy a púderünk vagy alapozónk rendelkezik-e a már említett általános fizikai szűrő hatáson kívül átfogóbb védelmet nyújtó szűrőrendszerrel. Így a sminket és a fényvédelmet is kényelmesen megoldhatjuk egyetlen termékkel. Jelentéktelen apróságnak tűnhet, de nyári sminkünk helyes megválasztását meghálálja arcunk.

Kiegészítés a megszokott sminktermékeinkhez

Arcunk fokozatosan, észrevétlenül is barnul az utcán, ezért egy jó minőségű, bőrtípusnak megfelelő színezett krém bőven elég a mindennapokban. A prémium kategóriás termékek között vannak kifejezetten feszesítő és bőrkiegyenlítő hatásúak is. Ezek könnyű állagúak, egyszerűen felvihetők, és több árnyalatban kaphatók. Az ilyen reggel feltett hidratáló, délutánra „működésbe lép”, kifeszíti a bőrt, s még jobban néz ki, mint felkenés után közvetlen.

Strandoláshoz arcunkra színezett krém helyett fényvédőt tartalmazó hidratálót használjunk. Sokan küzdenek hormonproblémáik miatt, a bajusz környékén, a homlokon, az arc két oldalán megjelenő pigment foltokkal. A problémás bőrt egy 50 faktoros krémmel nagyon jól kordában lehet tartani, megelőző jelleggel pedig ajánlott a 15-30 faktoros krémek használata.